Deze pagina biedt algemene informatie over een bepaalde categorie. Druk op de knop Help voor informatie over specifieke producten () aan de rechterkant van de configurator.

Chassis en display
Je behuizing vormt het chassis van je laptop en bevat naast andere onderdelen je moederbord, beeldscherm, toetsenbord, touchpad en accu.

Beeldscherm

Bij het kiezen van een beeldscherm voor je laptop, is het verstandig met een aantal punten rekening te houden:

  • Type beeldschermverlichting (backlight)
  • Eigen (maximale) resolutie
  • Beeldschermafmetingen
  • Beeldschermtype (spiegelend of mat)

Type beeldschermverlichting (backlight)

Wij bieden twee soorten beeldschermverlichting aan: LED-verlichting en CCFL- (LCD)verlichting. Normaal gesproken zijn LED backlights de beste keuze, omdat ze energiezuiniger zijn en langer mee gaan dan CCFL-backlights (LCD).

Eigen (maximale) resolutie

De eigen (maximale) resolutie is de optimale resolutie voor een laptopscherm, waarbij de beste prestaties worden geleverd en het helderste beeld wordt gerealiseerd. Er zijn klanten die er zeker van willen zijn dat de laptop 1920 x 1080 (full HD) ondersteunt, zodat ze HD-films kunnen kijken met de beste beeldkwaliteit.

Beeldschermafmetingen

Als het gaat om de afmetingen van een beeldscherm, is het belangrijk dat je goed voor ogen houdt waar je de laptop voor gaat gebruiken. Ben je van plan de laptop vooral thuis of op kantoor te gebruiken, kies dan voor een laptop met een wat groter beeldscherm, omdat je daar meer informatie op kunt zien en een hogere beeldkwaliteit mee kunt realiseren. Ben je echter van plan om je laptop veel mee te nemen, dan kun kiezen voor een wat kleinere laptop met een kleiner beeldscherm. Het vinden van de juiste balans tussen de twee is soms lastig. In de praktijk kiezen de meeste klanten voor een beeldscherm van gemiddelde grootte: 15,6”.

Beeldschermtype (spiegelend of mat)

Er zijn twee soorten LCD-beeldschermen: mat (niet-spiegelend) en spiegelend. Beide beeldschermsoorten hebben voor- en nadelen:

  • Matte beeldschermen reflecteren het licht niet zo goed, waardoor je er beter mee kunt werken als je buiten in fel licht zit. Dit resulteert echter wel in een verminderd contrast en verminderde helderheid, omdat het licht vanuit het scherm door deze matte laag moet dringen.

  • Spiegelende beeldschermen hebben levendige kleuren, veel contrast en helderheid, omdat ze een glad, glanzend oppervlak hebben. Dit maakt dit type beeldscherm zeer geschikt voor films of games. Het nadeel is dat sterke verlichting een schittering op je scherm kan veroorzaken (je ziet je eigen reflectie) en dat kan heel vervelend zijn en vermoeiend voor de ogen. Sommige grafisch ontwerpers vinden bovendien dat de kleuren van deze schermen niet realistisch zijn. Een spiegelend beeldscherm is prettig als de verlichting in de ruimte waarin je zit niet weerspiegelt in je scherm.

Hoe kies ik tussen mat en spiegelend? De meeste klanten prefereren een spiegelend scherm, maar het is volledig afhankelijk van je gebruiksdoel en persoonlijke wensen. Als je veel buiten bent, kun je beter een mat scherm kiezen. Zit je meestal binnen, ga dan voor een spiegelend (glossy) scherm. Houd er rekening mee dat de meeste beeldschermproducenten tegenwoordig kiezen voor het vervaardigen van spiegelende schermen. Matte schermen zijn steeds moeilijker te vinden.