RAID: Een vergelijking

RAID is het aan elkaar koppelen van twee harde schijven voor betere prestaties (RAID-0) of voor verhoogde beveiliging (RAID-1).

RAID-0: STRIPE

RAID-niveau 0 verwijst naar de striping van gegevens over meerdere schijven zonder overbodige informatie te creëren. Striping kan worden gebruikt om prestaties te verbeteren in een omgeving waar een hoge verzoeksnelheid of een hoge overdrachtssnelheid nodig is. Helaas vermindert striping de mate van beschikbaarheid van gegevens, omdat een defecte schijf ervoor zorgt dat de hele array ontoegankelijk is.

Voordelen

1. Hogere prestaties.
2. Geen kostennadelen - alle opslag is bruikbaar.

Nadelen

Aanzienlijk verminderde beschikbaarheid van gegevens - alle gegevens gaan verloren als één harde schijf het begeeft.

RAID-1: MIRROR

RAID-niveau 1 verwijst naar het handhaven van dubbele sets van alle gegevens op afzonderlijke schijfstations. Van de RAID-niveaus biedt niveau 1 de hoogste beschikbaarheid van gegevens, omdat twee volledige kopieën van alle gegevens worden gehandhaafd. Als een van je harde schijven het begeeft, heb je een exacte kopie van al je gegevens op je andere harde schijf, wat betekent dat je gewoon door kunt werken zonder dat je verloren bestanden hoeft te herstellen. Je zou het kunnen zien als een permanente, automatische back-up van al je gegevens. Zelfs als een harde schijf defect raakt, kun je de andere harde schijf gebruiken om een ​​nieuwe RAID-array te maken en kun je dus in theorie (tenzij een stroompiek zich voordoet of beide harde schijven het tegelijkertijd begeven) nooit in de problemen komen wanneer je op een dag je computer aanzet en erachter komt dat je harde schijf het heeft begeven, omdat je altijd een back-up hebt.

Voordelen

1. Uitstekende beschikbaarheid van gegevens.
2. Hogere leesprestaties dan bij een enkele schijf.

Nadelen

1. Prijzig - vereist twee harde schijven (als je 2 x 500 GB bestelt, heb je slechts 500 GB totale opslagruimte en geen 1000 GB).

Samenvatting

Voor sommige klanten, zoals zakelijke gebruikers, kan RAID-1 een zeer kosteneffectieve manier zijn om een ​​back-up van hun gegevens te maken als een bescherming tegen het defect raken van een enkele harde schijf. Voor de enthousiastelingen verhoogt RAID-0 de lees- en schrijfsnelheden van gegevens op je computer om je een beetje extra prestaties te geven.

Voor de gemiddelde thuiscomputer geven de meeste klanten er echter de voorkeur aan om geen RAID-configuratie te bestellen, omdat ze hun gegevenscapaciteit bij het bestellen van twee harde schijven niet willen beperken en ook niet het verhoogde risico op gegevensverlies willen als een enkele harde schijf defect raakt.

Belangrijke opmerking

Bij het kiezen van een RAID-1-configuratie met het oog op gegevensbeveiliging, adviseren we je altijd om afzonderlijke back-ups uit te blijven voeren en niet alleen te vertrouwen op de RAID-configuratie als back-up van je gegevens.